Nyheter

”Jag tror att vi kommer kunna blicka tillbaka på ett sjätte SM-guld.”

Vår nya center, slovaktiska Mária Felixová anlände en vecka tidigt, redan den 24 augusti, för att hinna uppleva Luleå. Nu har hon varit här ett tag och hunnit acklimatisera sig, både i staden och med några av sina nya lagkamrater. 

Mária kommer närmast från BLK Slavia Praha där hon spelat de två senaste säsongerna. Under den senaste säsongen snittade hon 9,9 poäng och 7,1 returer per match medan hon sköt 51 % på tvåorna och 27 % på treorna. Innan sina två säsonger i Tjeckien spelade Mária i den Slovakisk högstaligan och i år ingår hon i den slovakiska landslagstruppen.

– Alla nya lagkamrater har varit väldigt snälla mot mig från dag ett, säger Mária och fortsätter: Vi har hunnit träna några gånger tillsammans nu och jag kan redan säga att de är skickliga spelare men också att vi kommer bra överens både på och av planen. Jag ser väldigt mycket framemot att jobba tillsammans med dem och på säsongen som kommer!

Maria började sin karriär i Slovakien och sedan prövade hon sina vingar i Tjeckien innan hon kände att det var dags för nya utmaningar, dels basketmässigt men också geografiskt.

– Jag hade hört talas om att den svenska ligan höll hög standard och jag är en person som vill vinna och att få chansen att få spela om ett sjätte SM-guld. Sverige är ett land på väldigt hög nivå, både basketmässigt men också trevliga människor och vacker natur. Jag kommer självklart sakna min familj och mina vänner men jag tror att Luleå kommer vara det perfekta stället att knya nya kontakter och upptäcka nya fina platser. När jag anlände så visade klubben mig den jättefina arenan och staden runt i kring och sedan spenderade jag helgen tillsammans med två superfans till Luleå Basket, Kenth och Sandra. Sandra kommer också från Slovakien så hon har berättat massor av bra saker om Luleå och Sverige. Dom visade mig till exempel Storforsen och Kyrkbyn. Under året ser jag fram emot att få upptäcka ännu mer av Luleås vackra sevärdheter.

Vad ser du mest fram emot med säsongen som kommer?
– Det är svårt att bara säga en sak, men såklart att vinna matcher, fansen och atmosfären kring arenan när det är dags för uppkast. Men mest av allt ser jag fram emot att få njuta av säsongen och jag tror att vi kommer kunna blicka tillbaka på ett sjätte SM-guld när den är över, avslutar Mária.