Nyheter

Glödhet vändning säkrar vinsten

Äntligen så var det dags att välkomna Tjeckiska Zabiny Brno ut på golvet i Luleås baskettempel, Luleå Energi Arena. Första matchen av två i vad som är sista omgången i gruppspelet av EWBL. Zabiny Brno, det lag som är tippat starkast av de två som gästar oss i helgen inleder starkt, snabbt och hungrigt.

Om det fanns någon tvekan om att det skulle bli en jämn match ikväll så var alla tvivel som bortblåsta efter de första fem minuterna. Det tjeckiska laget tar tag om matchen direkt och vi gör allt vi kan för att hålla jämna steg. När vi gör det vi ska syns det tydligt att vi kan vinna den här matchen. Varje snedsteg vi gör är Brno snabba att utnyttja vilket leder till att vi lyckas inte kämpa oss upp i ledning förrän det återstår ynka sekunder av första perioden. Elin Lomgren har is i magen och gör sina första tre poäng – vi går upp i ledning med 17-15. Den lilla ledningen tappar vi dock lika snabbt när Brno svarar med fyra snabba poäng och när klockan signalerar slutet på första quartern så leder det gästande laget med 15-19.

Vi kliver ut på planen efter periodpausen med mer is i magen och ett mer samlat spel. Under Zabiny Brnos korg är det nyförvärvet Kristina Alminaite och Mária Felixová som bestämmer och deras försvar tvingar bortalaget till skott på distans. Anfallet är fortsatt svajigt och trots att vi tappat ledningen så är vi inte långt bakom nu.

I tredje perioden hamnar vi snabbt i foulproblem och börjar tveka lite i vårt försvar. Zabiny Brno utnyttjar situationen och inom någon minut har deras ledning växt till 11 poäng. Det ser mörkt ut nu. Zabiny Brno har kopplat greppet om matchen och om vi inte gör något snabbt kommer underläget bli för stort för att ta igen. Men tillsammans med vår trogna och ivrigt påhejande publik lyckas vi vända matchen till vår fördel.

Under fjärde perioden bjuds det på riktigt basketgodis i Luleå Energi Arena. Kristina Alminatie som gör sin premiär i Luleå Baskets linne får mer än godkänt för sina insatser ikväll. Trots den lilla tid hon spenderat med sina lagkamrater hittar de varandra och tillsammans har hemmalaget lekstuga under den sista halvan av matchens fjärde period. Från en något skakig och osäker början kan vi nu avsluta matchen som den tydliga segraren och det bådar gott inför gruppspelets sista match imorgon, söndag.

16.00 är det uppkast mot Piestanske Cajky, och om publiken är lika superb som den var idag kan vi lova stämning i världsklass och riktigt, riktigt grym basket. Välkomna!

Luleå Basket vs Zabiny Brno: 75-66 (15-19, 18-21, 18-14, 24-12)
Poäng i Luleå: Chastity Reed 27, Kristina Alminaite 12, Precious Hall 10, Chioma Nnamaka 11, Mária Felixová 6, Felicia Ponturo 4, Elin Lomgren 3, Michaela Houser 2.
Poäng i Zabiny Brno: Petra Zaplatova 22, Beata Adamcova 10, Michaela Vackova 8, Justina Matuzonyte 7, Nikola Dudasova 6, Marcues Webb 6, Lenka Soukalova 5, Klara Krivankova 2.
Publik: 817